Títol original: The visitor
Nacionalitat: EUA
Any producció: 2007
Durada: 103 min.
Gènere: Drama
Director: Thomas McCarthy
Guió: Thomas McCarthy
Intèrprets: Richard Jenkins, Hiam Abbass, Haaz Sleiman, Danai Gurira, Maggie Moore, Richard Kind, Amir Arison, Marian Seldes, Michael Cumpsty
Web oficial: http://www.karmafilms.es/thevisitor/index.html
Richard Jenkins (nominat a l’Oscar com a millor actor) interpreta a Walter Vale, un professor d’Universitat que des de la mort de la seva dona ha perdut les ganes de viure. El professor ja no s’apassiona amb el seu treball dedicat a la docència, i es refugia ineficaçment en aprendre a tocar el piano.
De sobte, el protagonista es veu obligat a viatjar a Nova York per temes de treball. Quan arriba al seu apartament es troba una parella de joves, un siri (Tarek) i una senegalesa (Zainab), vivint allà. A partir d’aquest moment, comença una història relacionada amb la immigració que posarà a prova als diferents personatges.
TomMcCarthy, director de “The station agent” (Vidas cruzadas), retorna a la gran pantalla, novament amb un film vinculat al cinema independent nord – americà. “The visitor” tracta en primer terme el delicat tema de la immigració, però, a la vegada, al llarg de la història es pot seguir el viatge que Walter Vale inicia cap a l’autodescobriment i el creixement personal.
Sorprèn la capacitat que té la pel·lícula de transgredir les normes. En un principi, al veure la presentació dels personatges i l’inici de la trama, l’espectador pot pensar que és un film més dels molts que parlen sobre el tema dels immigrants, sempre fonamentats en tòpics. No obstant, a mesura que avança la història, l’observador se'n adona que “The visitor” és tot el contrari. La narració sobre immigrants que es traslladen a la terra dels somnis esperant un final feliç, no té cabuda en el film de McCarthy.
El director carrega fortament contra els EUA i la seva política “democràtica”. L’estat liberal per excel·lència, el poble de les oportunitats, el país on regna la igualtat entre els diferents essers humans... és desemmascarat a “The visitor”. El film mostra el cinisme dels americans i l’actitud desesperada per protegir el territori autòcton. Tarek és detingut al metro sense cap mena de motiu per dos agents; simplement pel fet de ser immigrant.
Impacta el tracte infrahumà que reben els immigrants detinguts. Els drets civils als quals té accés qualsevol persona, són aniquilats sistemàticament (els detinguts són empresonats i deportats de manera continua). A més, crida l’atenció la subtilitat amb la qual el director introdueix simbolismes carregats d’ironia vers els EUA: l’Estàtua de
Així mateix, queda palès l’ambient de tensió que encara es viu a través de la psicosis creada pels atemptats de l’11 de setembre. La idea de la conspiració és present a les vides diàries dels ciutadans de Nova York. Ja d’entrada l’immigrant necessitat és catalogat com a terrorista perillós. On són els límits dels judicis morals? Fins a quin punt una persona de raça occidental té dret a prejutjar les altres races? Si hi ha quelcom que la pel·lícula deixa clar, és el fet que davant de qualsevol raça, ètnia o religió, existeix
Per últim m’agradaria destacar la gran metàfora sobre la vida en què reflexiona el film. Tal com diu McCarthy: “les petites decisions donen lloc a les majors diferències a la vida. Moltes de les eleccions que porten la nostra vida per un camí completament diferent són arbitràries. Crec que en aquest fet resideix la màgia de la vida. Així, Walter no tenia intenció d’anar a Nova York. Un cop allà, pren la decisió sobtada d’ajudar a dos joves a sortir d’un embolic i, gràcies a aquest fet, descobreix una nova vida. Qui pot predir aquestes coses?”.
En resum, “The visitor” és simple, sòbria, directa, humana i, sobretot, realista.
Tamara Navarrete Navas
Publicar un comentario